Twentse boerderij

 

Klik op de foto voor de vergroting  en op de kruisjes voor nog groter en op de pijltjes om de dia reeks te bekijken.

 

20160805_165027_resized

Ringenaldusbos

 

Is het prachtige bos waar Dokter Prikkel en zijn Egelien wonen met al hun vrienden en niet te vergeten de Reebok Ringenaldus waarna het grote bos is vernoemd. Hij heeft zelfs een standbeeld. Uitgehakt door Henk en Harrie Bontespecht. 

Bij de ingang van het bos hangt dan ook een groot bord waarop ook Henk en Harry de letters RINGENALDUSBOS hebben uit gehakt. Tijdens het hakken van het bord was er nogal veel rumoer soms in het bos daar Oliver de bosuil er overdag slecht van kon slapen. Maar nu het hangt is hij er toch ook wel reuze trots op daar hij de waarnemende arts van dit prachtige bos is. Eens in de maand dan is er een vergadering en dan worden alle probleempjes en nieuwtjes met elkaar besproken.

 

boomkamp 02 79

Prikkel en Egelien

Prikkel zorgt voor de dieren en Egelien en voor het schoonhouden van hun holletje waar ook Prikkel zijn Dokterspraktijk in  heeft. Als Prikkel op Ringenaldus zijn visites aflegt gaat Egelien op pad met haar boodschappentas om voor wat eten te zorgen, maar eerst maakt zij de wachtkamer en de praktijk schoon. Al die vieze geurtjes , haartjes en modderpoten moeten weg.Tegen de morgen komen ze samen weer thuis om van de heerlijke pissebedden, wormen en eieren te smullen die Egelien heeft vergaard. Daarna gaan  ze samen knus opgerold hun dagdutje doen want egels zijn nachtdieren en slapen overdag. En in de winter doen ze een winterslaap dan neemt Oliver uil zijn dokterspraktijk waar. Maar!!!!!!! Prikkel bedacht als hun  slapen en Oliver zijn dag dutje doet, een slim idee. Maar dat is nog een geheim.

 

20160805_161657_resized_1

Geert de mol

Hier zie Geert de mol, Paulien de eend, Knabbeltje het konijn, Dokter Prikkel en Egelien. Geert heeft pijntjes in zijn buik en moet daarom wel even bovengronds naar de praktijk van Dokter Prikkel.  Later blijkt dat Geert glas heeft ingeslikt. Hij heeft weer onder de vuilstort zitten wroeten. Vast een lege kapotte knakworsten pot tegen gekomen. Zo erg wat de mensen allemaal zo in de natuur weg werpen. Daar is Prikkel soms zo verdrietig over. Uit zijn medicijnenkast pakt Prikkel watten en dept deze in water en beveelt Geert hier een hap van te nemen. Bah, wat vies. Geert moet de volgende dag zijn hoopje aan Prikkel laten zien en deze zal kijken of het glas eruit is gepoept. En zo heeft Prikkel nog meer patiënten op zijn spreekuur. Frits de eekhoorn met vlooien en Karel de Gaai die schor is van het krijsen. Ook een worm die erg in de knoop zat en een muis die niet meer kon piepen daar het piepje niet meer deed en nog tal van dieren meer.

Op pad als bosonderzoeker.

20130825_204018_resized

Een bos

Een bos is een wereld op zich.  Net als een flat heeft een bos meer verdiepingen. In de kelder-onder de grond-bouwen muizen, dassen en vossen hun hol. Op de begane grond leven pissebedden, duizendpoten, mieren en hazelwormen in het zachte mos. En op de eerste verdieping kevers,vlinders, en spinnen tussen de kruiden, varens en bloemen. De tweede verdieping met struiken en jonge boompjes, ligt op ooghoogte. Daar is het rijk van de zangvogels. En in de boomtoppen leven uilen, eekhoorntjes en boommarters. Het bos nodigt je dus het hele jaar uit om dingen te ontdekken.

 

20160927_134632-jpg-320160927_134554Maurice de Meijer / ART OF CARVING BY KUIPER & DE MEIJER 

Maurice kan hele mooie dingemaken van oude dode bomen. Hij noemt dat carving. Engelse benaming voor, kerven. Verliefde stelletjes  kerven soms een hartje in de boomstam  met een pijltje en hun naam. Dat zal Prikkel nooit doen al houd hij nog zoveel van zijn Egelientje. De barst van de boom is net als bij ons onze huid en die dient als bescherming van ons lichaam. Een boom kan dus ook verwond raken. 

20161001_185605

20161001_124838

Nu kabouter Frutsema nog vragen of hij een mooi tuigje voor Ringenaldus wil maken. Daar is hij weer goed is.

2016-08-08 13.21.37_resized_1

Wie is de braakbal?

Prikkel bezoekt ook regelmatig de boerderijen rondom het Ringenaldusbos. Petrus de kerkuil woont samen met zijn vrouw Annemarie op erve de Greve en wanneer hij naar de kalfjes op de deel gaat om te horen of ze ook nog last hebben van hoest, dan controleert hij meteen met zijn snuffelneus de braakballen die voor de grote niendeur liggen. Hij kan zelfs ruiken wie het was. Vind Prikkel geen leuk werkje hoor. Daarom gaan de muizen in de winter ook niet graag naar Oliver de bosuil die Prikkel waarneemt tijdens zijn winterslaap. Ze wachten met hun kwalen dan liever totdat Prikkel weer wakker is. Veel muizen blijven dan ook maar met wintertenen door lopen. Beter zere tenen dan opgevreten worden. Hij brengt dan ook een bezoekje aan de kippen want deze hebben nogal eens last van legnood en bloedluis. Een enkele keer treft hij dan zijn lieve Egelientje. Ze krijgt vaak een ei van de kippen. al vind ze het erg eng daar de steenmarter vaak in het hok komt om een ei te stelen. Nee dat doet Egelientje niet. Maar Prikkel heeft daar iets op bedacht. Wat? Dat laat Prikkel jou dan wel zien.

 

boomkamp 03 12Prikkel hoort veel prikkelig nieuws op de boerderijen. Waar de ooievaar is geweest of wie er dood ging en begraven werd. Pieter de vos weet er veel te liggen. Die slimmerik.

boomkamp-05-0522-jpg-2

 

Bij spoedgevallen fluit hij meteen op zijn egeltenen zodat Ringenaldus vlug moet komen. Hij hangt dan wel een briefje op de deur. Zijn schrijven is niet altijd correct daar Prikkel een beetje dislextisch is maar dat neemt niemand hem kwalijk. Sommige dieren zien ook niet zo goed daar het nachtdieren zijn en de vleermuis leest het zelfs op zijn kop.

Ringenaldus komt dan meteen behalve wanneer het bronstijd is dan moet Prikkel wel eens vaker fluiten.

????????????????????????????????????